Kursna lista NBS

Popunite anketu

Kako dolazite na posao
 
Obavezna auto oprema vozila u Srbiji

Po odluci Ministarstva infrastrukture, odlaže se primena člana 121 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima u delu obavezne primene zimskih pneumatika na sva četiri točka.

Obaveza posedovanja zimskih pneumatika na sva četiri točka odlaže se do 1. maja 2011. godine  i do tada će se striktno primenjivati odredbe starog Pravilnika koji pod zimskom opremom podrazumeva najmanje dve zimske gume na pogonskim točkovima ili sve četiri letnje gume sa dubinom šare od najmanje četiri milimetra, kao i upotrebu lanaca na pogonskim točkovima.

Opširnije...
 
Novcane kazne

Najmanja novačana kazna (3.000 dinara)

Najmanja novčana kazna, od 3.000 dinara, novim zakonom je propisana za više od 70 prekršaja. Neki od njih su:

- ako danju na motornom vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu ne budu uključena kratka, odnosno dnevna svetla;
Kao i na evropskim drumovima, od sada će dnevna svetla biti obavezna i na srpskim putevima - ko ih ne koristi - platiće 3.000 dinara

- ako vozač koristi audio, odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju, ili preduzima druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom;

Opširnije...
 
Kazne za ugrozavanje dece

Novim zakonom su uvećane i kazne za ugrožavanje dece u saobraćaju, a naročita pažnja je posvećena zonama u okolini škola, gde bi vozači uvek trebalo da budu na oprezu. Neki od prekršaja koji su sankcionisani su:

Opširnije...
 
Kazneni poeni

Maksimalan broj negativnih poena koje vozač može da sakupi iznosi 18, posle čega privremeno gubi dozvolu. Da bi ponovo dobio dozvolu, vozač mora da plati sve novčane kazne za prekršaje koje je počinio, mora da obavi lekarski pregled, pohađa seminar i položi ispit iz unapređenja znanja iz bezbednosti saobraćaja. Tri meseca nakon svega toga moći će ponovo da dobije dozvolu. Vozačima koji su privremeno ostali bez dozvole zbog sakupljenih 18 negativnih poena prag do novog gubitka dozvole smanjen je za tri poena.

Opširnije...